Istoria clubului

Înființat în 2014, ACS ARMADA SUD, este unul dintre cele mai ambițioase cluburi de badminton juniori, din țară.
https://badmintonarmada.ro/wp-content/uploads/2019/04/Fluturas-istoric.jpg

2014
Anul înființării

Asociatia sportiva ARMADA SUD SPORT CLUB BUCURESTI a luat fiinta in anul 2014, in Bucuresti, prin initiativa comuna a patru iubitori de badminton: Ionica Iordan, Gina Iordan, Georgiana Ilie si Adrian Ilie. Scopul initial al clubului era de suport pentru trecerea la seniorat a sportivilor juniori legitimati ai Clubului Sportiv Scolar nr. 6. Ulterior, in 2015 din viziuni diferite asupra managementului sportiv al jucatorilor, in actionariatul clubului au mai ramas doar Georgiana si Adrian Ilie. Din 2015, in conducerea clubului, dezvoltarea sectiei de badminton a fost preluata de catre Cristian Turcu. Clubul a devenit astfel o entitate complet privata si independenta, evitand statutul de satelit al vreunui club departamental de stat.
Sub egida ACS ARMADA SUD isi mai desfasoara activitatea in mod independent comunitati de atletism, baschet si fotbal.

2016
AFILIERE LA FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE BADMINTON

In 2016, sectia de badminton si-a obtinut afilierea la Federatia Romana de Badminton, fiind membru cu drepturi depline. Cristian Turcu este membru al Comisiei pentru Dezvoltare din cadrul Federatiei, din luna iunie 2017.
Dincolo de formalismele necesare infiintarii si functionarii de jure, debutul de facto al clubului prin instituirea unui program riguros de antrenamente, prin cooptarea spre initiere sau dezvoltare a unor noi sportivi a inceput in toamna anului 2015. Prima sala in care au inceput antrenamentele a fost cea a Scolii Speciale nr. 4, cu o sala cu o capacitate de numai un teren, pe care noi am numit-o „laboratorul secret”. In „laboratorul secret”, timp de 4 luni, la ore aproape imposibile, au inceput pregatirea sportivii Simina & Calin Turcu, Alexandra Oancea, Eliza Badea, Horia Stan, Mihai Visanescu, Raluca Naghi.
Apoi, din luna februarie 2016, activitatea s-a mutat in sala de sport a Liceului Teoretic Radu Popescu din Popesti Leordeni. De la cei 7 sportivi curajosi ai clubului, pe parcursul anului 2016, numarul de sportivi a crescut pana la 18, in marea majoritate fiind copii noi intrati in sistemul de pregatire specifica. De asemenea, comunitatea a crescut si prin adoptarea de jucatori amatori, in general parinti sau insotitori ai sportivilor, astfel incat la inceputul lui 2017, numarul mediu de badmintonisti prezenti la o sedinta de antrenament ajungand la 24-26, dispusi pe 5 terenuri de joc.
https://badmintonarmada.ro/wp-content/uploads/2019/01/BADMINTON_logo_black_transparent_RGB-e1548590003689.png
https://badmintonarmada.ro/wp-content/uploads/2019/01/Armada-Sud-evolutie.png

2017 - 2018
Timpul dezvoltării și extinderii

In 2017, clubul si-a extins spatiul de antrenament in cadrul salii de 4 terenuri a Liceului Tehnologic Dacia din Bucuresti. Aici au debutat si sedintele de pregatire fizica individuala tinute de preparatorul fizic Andrei Antonescu – responsabilul sectiei de atletism. Din vointa administratiei locale a sectorului 4, din luna februarie 2018, activitatea in sala Dacia a fost sistata, fiind suplinita apoi de accesul in sala de sport a comunei Frumusani, jud. Calarasi.
Cu incepere din luna martie 2018, badmintonul a inceput sa fie practicat in premiera in judetul Calarasi, 3 ore pe saptamana, aici avand loc printre cele mai reusite sesiuni de antrenament, tehnic si fizic. Sala din Frumusani, desi in afara Bucurestiului, se dovedeste a fi o varianta excelenta de inlocuire pentru salile bucurestene dificil de accesat pentru un club non-departamental. In Frumusani, badmintonul a fost mai usor de sustinut de autoritati decat in Sectorul 4 al Bucurestiului.

2020 - 2022
Provocarile si oportunitatile pandemiei

Pandemia Covid-19 a pus comunitatea Armada in fata unei duble provocari: a pierde accesul in sala principala de activitate - cea din Popesti Leordeni si cea de a pierde jucatorii din motive de risc epidemiologic. Clubul a implementat rapid toate masurile din protocolul anti-covid insa nu a putut evita transformarea salii in centru de vaccinare pentru mai mult de un an si jumatate. Clubul a contractat sloturi orare si a amenajat pentru badminton una din cele mai moderne dar si scumpe sali din Bucuresti - sala Elite Performance Center din mall-ul Sun Plaza. Timp de aproape 6 luni, balanta financiara a fost negativa, timp in care am reusit sa formam un nou nucleu de jucatori. Investitia in sloturile orare s-a recuperat incetul cu incetul si sala din Sun Plaza a devenit un centru viu de badminton, ajungand la peste 400 de jucatori de toate varstele, oameni care au descoperit badmintonul. Centrul de badminton din Sun Plaza a fost exact provocarea transformata in oportunitate, intr-o perioada economica si sociala tulbure dar in care oamenii au descoperit ca aplecarea catre sport si miscare aduce mult mai multe beneficii decat bugetele alocate pentru medicamente plus riscurile medicale asociate sedentarismului.

20222022
Propria baza de pregatire si centru de evenimente: BADMINTON ARMADA ARENA

Experientele multiple si variate acumulate de la infiintare pana in prezent, au creat premisa principala de accedere la un nou nivel, istoric pentru badmintonul romanesc. Pe langa managementul sportiv, clubul a invatat management financiar, a creat un lant economic care se autosustine si a reusit sa acceada intr-una din bazele sportive de traditie ale Bucurestiului - Complexul Sportiv Antilopa, printr-un contract de inchiriere full time, pe o perioada indelungata. Dupa o investitie de 30 000 euro, sala a obtinut o capacitate de 8 terenuri, dispuse pe un parchet de calitate, cu inaltime (15 m) si iluminare conforme, vestiare generoase, si aproape 400 de locuri pe scaune, accesibilitate la metrou. Proiectul era ca acest spatiu sa devina principalul hub pentru dezvoltarea badmintonului din Bucuresti. Doream sa incurajam aici noi antrenori, oferind conditii excelente si financiar accesibile pentru dezvoltarea altor nuclee de club. Proiectul a inceput sa functioneze si dupa ce a depasit faza critica a primului an, proprietarul complexul si-a modificat pretentiile de chirie, iar in urma dezacordului dintre parti, clubul a renuntat la operarea salii Antilopa. Am realizat cu aceasta ocazie, cea mai importanta invatatura: oamenii vor urma intotdeauna pe alti oameni, si nu spatii sau obiecte impersonale. Nucleul de abonati si implicit baza de venituri a clubului a crescut, fapt care ne-a propulsat in urmatoarea etapa de dezvoltare.
BADMINTON ARMADA ARENA a fost primul spatiu cu asemenea caracteristici, la dispozitia badmintonistilor romani. El s-a sustinut din cotizatiile sportivilor juniori si amatori, si din organizarea de evenimente dedicate insa desi numarul jucatorilor a crescut semnificativ in perioada de operare, am ramas totusi si cu gustul amar al geloziei profesionale specifice a minusculei lumi de antrenori din zona cluburilor din sistemul scolar si departamental, care nu a putut sa aprecieze la valoarea reala aceasta resursa logistica. Dar, visul a continuat, pentru copiii nostri!
https://badmintonarmada.ro/wp-content/uploads/2020/10/06d1fcd210d144f05d83f6626eba7407.jpg

20232023
2023 - Anul sustenabilitatii

Cu incepere din 01.06.2023, clubul si-a reorganizat activitatea, aplicand pentru inchirierea in regim extins a salilor Constructorul (sector 3) si Elite Performance Center din complexul Sun Plaza. Decizia de schimbare a modelului de business a survenit in urma denuntarii contractului de inchiriere al vechii sali Antilopa, datorita nivelul mult prea mare solicitat al chiriei.
In paralel cu pozitiile din salile Constructorul si Elite, clubul a deschis o noua colaborare cu Liceul Nicolae Tonitza din Bucuresti.
Baza de abonati a ajuns atins in luna ianuarie 2024 borna de 80, din care copii incepatori, peste 30.

© copyright badmintonarmada.ro. Toate drepturile rezervate!