QUO VADIS, Badmintonule romanesc?

April 29, 20210

Ziua de 24 aprilie 2021 a fost una istorica pentru badmintonul romanesc. A fost ziua unui punct si de la capat, obsedant cautat de catre fiecare actor al comunitatii, indiferent de gradul sau tipul de implicare.

O zi istorica din cateva motive care merita subliniate:

  • pentru ca niciodata Federatia Romana de Badminton – adusa in pragul dizolvarii “de jure” de catre managementul interimar al ultimilor 2 ani, nu a avut o prezenta de 100% a cluburilor la Adunarea Generala Extraordinara de Alegeri, 38 din 38!
  • pentru ca niciodata nu a fost nevoie de procesul anevoios de autoconvocare al minim 2/3 din membrii afiliati.
  • pentru ca niciodata nu a fost nevoie ca membrii afiliati sa puna “mana de la mana” fonduri pentru a plati servicii juridice si notariale, precum si a sustine logistica unui proces electoral in relatie cu MTS si tribunalul competent.

Datorita acestor conditii fara precedent, efortul de organizare a fost unul extraordinar. Oamenii care au muncit in spate vor ramane in istoria acestei comunitati cu multumirea ca au reusit sa faca cu adevarat ceva, sa livreze substanta si nu demagogie. Prin altruismul lor au facut posibil ca TOATE cluburile sa poata vota, ca TOTI candidatii sa isi sustina corect si transparent candidaturile, indiferent de intentia de vot!

Dincolo de tehnicalitatile reusite ale procesului electoral, spre rezultatele finale daca ne aplecam – avem fie foarte mult de comentat, fie foarte putin. Caci rezultatele finale mi-au generat intrebarea din titlul articolului: “Incotro, Badmintonule Romanesc?

Raspuns: avem motive sa fim convinsi ca badmintonul romanesc va merge spre mai bine! In conducere avem acum un presedinte de federatie – doamna Lavinia Pavel (25 de voturi din 38) cu o viziune unificatoare si empatizanta cu nevoile atat de diversificate ale comunitatii. Doamna Lavinia Pavel a reusit sa obtina 65% din voturi facand o premiera istorica pentru sportul nostru: nu a intrat in “combinatii”, nu si-a obtinut delegatii “in alb”, nu a impus sau sugerat anumiti colaboratori. Increderea ne este data de factura de om de sport a Laviniei, sportivitatea reala candidaturii sale a reusit  sa spulbere toate impotrivirile si inchipuirile unor cetateni care s-au tot relatat prin acest blog in ultimii 2 ani.

Pe locul 2 la presedinte comunitatea a vazut un candidat “surpriza” – domnul Dan Stegaru (12 voturi din 38) cu un scor obtinut dupa o campanie intensa de telefoane si interventii cu promisiuni si asigurari asupra faptului ca este chiar dumnealui candidatul. Domnul Stegaru este un antrenor incepator, de perspectiva, un badmintonist care incepe sa construiasca cu calitate generatii de jucatori in sanul Brasovului (i-am vazut primele seminte cu copiii prospat scosi la turneul de la Gura Humorului) insa pana la statutul de presedinte al intregii comunitati, ne exprimam speranta ca va intelege cat de putine din cele 12 voturi ale dumnealui vin de la cluburi care chiar fac cu adevarat ceva in badminton si nu doar demagogie.

Captivanta si intriganta a fost lupta pentru postul de vicepresedinte, adjudecata pana la urma de domnul Marian Pandele. Au fost balotaj dupa doua tururi de scrutin si apoi alegerile libere sau transformat in … negocieri, la fel de libere. Domnul Dorel Badiu s-a retras din cursa pentru vice, la schimb pentru un post in viitorul Birou Federal. Despre acest mod de a transa o competitie electorala se poate discuta mult, in schimb: la 31 de ani de democratie postdecembrista, atata timp cat nu vom intelege ca esenta fortei conducatoare CONSTRUCTIVE a unei democratii este alegerea LIBERA, dupa mintea si inima electorului si nu prin negocieri “pseudo-durabile”, nu avem cum sa progresam. Cultura si educatia electorala a romanilor nu are la baza decat putin exercitiu, iar in badminton, abia acum, in mod istoric, avem presedintele ales pentru prima data fara girul “greilor” care au tot facut si desfacut in toti acesti 30 de ani (unul din ei a plecat acasa fara a concepe sa plateasca chiar contributia comuna pentru a avea dreptul de vot, clamandu-se si vicepresedinte evergreen !)  Mai avem pana la avea toate organele de conducere cu adevarat liber alese, dar suntem cumva pe drumul cel bun, daca tot incercam un raspuns bun titlului.

Tot la categoria istorie a fost si discursul candidatului la presedintie, domnul Radu Ionescu – fost presedinte in anii 2000: caustic, dur, 100% fara posibilitate de fi contrazis. Domnul Ionescu a luat un singur vot, insa vorbele lui au facut audienta sa impietreasca. Sansele electorale ale dumnealui au fost, sigur indiscutabil – minime, fara o prezenta activa in comunitate in ultimii ani insa etichetarea dumnealui ramane: “Stiinta a dovedit ca inteligenta de grup este superioara individului, dumneavoastra la badminton, ati dovedit contrarul!!! Federatia este acum un cadavru, dar… (…) asteptati sa curga iarasi sange prin venele badmintonului si iarasi veti incepe sa va sfasiati !!!”

Noul Biroul Federal va fi asadar compus din doamna Corina Dan (TM), doamna Alina Popa (IS), domnul Bogdan Milon (BC) si domnul Dorel Badiu (GL). Geografic privind, avem 3 posturi in Moldova unul din Banat, un vicepresedinte din Prahova, si un presedinte din Bucuresti. Ocazie buna ca sa avem si noi la federatie sedinte online, mai dese si mai flexibile si mai ieftine. De asemenea, este o ocazie buna pentru a incerca o noua viziune a Federatiei: aceea in care Federatia va transforma sportul numit badminton intr-un mecanism economic care sa se autosustina si care sa se autofinanteze. Daca ne vom intoarce iarasi la modelul in care Federatia plateste mingi de joc, cupe si medalii la campionate nationale, mai trimite pe unul sau pe altul la o competitie internationala si gata, ca atat au fost banii de la MTS sau din fonduri proprii, atunci nu se va schimba nimic cu adevarat. Faptul ca in conducerea noua avem si oameni noi cu competente antreprenoriale si organizatorice dovedite ne da speranta ca vom reusi si noi sa ridicam mai sus performerii nostri!

Asadar, mult a fost putin a ramas! Urmeaza procesul de avizare al MTS – iarasi o premiera, pentru o federatie cu organe de conducere alese prin autoconvocare si apoi inscrierea la tribunal. Si poate, din toamna, reusim sa vedem primele rezultate ale noului management, spre binele general al comunitatii.

Felicitari noilor conducatori ai badmintonului romanesc si speram sa il duca o treapta mai sus, dupa 30 de ani! Noi, cei de la Armada, vom fi in continuare la fel, asa cum am fost de la infiintare: pentru constructie, pentru performanta, pentru profesionalism si metode moderne de management.

Cristian Turcu, 10 voturi.

29.04.2021

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© copyright badmintonarmada.ro. Toate drepturile rezervate!