Performanta a badmintonului romanesc in Austria!

April 27, 20211

Foarte putini oameni din badmintonul romanesc stiu ca in weekend-ul trecut, de Florii, doi jucatori de badminton din Romania si-au adaugat in palmaresul profesional un titlu valoros: acela de Campion National pe echipe al Austriei.

Este vorba de Filimon Collins-Valentine si de Florentina Constantinescu, produse de varf ale badmintonului romanesc, jucatori care iata, confirma si intr-un campionat occidental, al carui nivel este incomparabil cu cel intern. Bundesliga austriaca se joaca intre 11 echipe, cu un numar total de jucatori, conform platformei tournamentsoftware, de 435! Filimon Collins-Valentine este legitimat al campioanei ASKO TRAUN si se antreneaza in Austria de mai bine de 3 ani, iar Florentina Constantinescu se antreneaza in Romania. Numitorul comun este clubul C.S.S. 6 Bucuresti, unde Collins a fost format ca junior iar Florentina este antrenoare actuala la sectia de badminton.

Pentru noi – iubitorii de badminton din Romania, iata un motiv de bucurie si se cuvine sa ii felicitam public pe cei doi – care fac iata sa se vorbeasca si de bine – numele Romania.

In mod special, se cuvine remarca linia exceptionala de rezultate a lui Collins: 9 victorii din 9 posibile, in rundele de simplu masculin!!!

Pentru cei care urmeaza sa conduca badmintonul romanesc, iata un motiv de analiza a unei optiuni de reformare a sistemului competitional intern spre a se deschide calea jucatorilor straini, intrucat sistemul competitional romanesc este actualmente conservator in a facilita accesul jucatorilor straini in competitia interna. La o cercetare simpla, descoperim ca toate campionatele vestice sunt populate de jucatori straini, cei estici gasindu-si loc cu succes, de exemplu: Marija Sudimac (SRB), Luka Ban (CRO), Petra Polanc (SLO), Peyo Boychinov (Bul), Kaloiana Nalbantova (Bul) – ultima, in Seria A din Italia.

Marele avantaj al deschiderii spre a primi jucatori straini este acela al ridicarii nivelului competitional, cu impact direct si imediat atat asupra motivatiei jucatorilor romani cat si asupra nivelului tehnic de antrenorat al corpului de antrenori. Un pic din acest lucru s-a vazut probat odata cu legitimarea la CS Politehnica Iasi a jucatorilor moldoveni, cu incepere din 2017.

Bravo Collins & Flori! Multumim Austria!

Cristian Turcu

photocredit: Peter Zauner

One comment

 • Robert

  April 27, 2021 at 10:40 pm

  Salutare.
  Încep acest comentariu, prin a da Caesarului ce este al Caesarului: Felicitari! Este o performanta meritorie, a celor doi sportivi romani, de a obține titlul în campionatul austriac de badminton! … doar, mai aduc mici commenturi:
  Din punctul meu de vedere, când faci complimente sau trimiți felicitari, începi cu fetele apoi cu băieții, cred ca asa este politicos.
  Nu mai spun ca performanta sportivei Florentina Constantinescu care are 38 de ani, este cu atat mult mai laudabila în fata lui Collins care are 23 de ani.
  In plus, trebuie mentionat ca, de aprox 3 ani, ambii sportivi sunt legitimați ai clubului UV Timisoara. Acest club a acceptat, ca cei 2 sportivi sa joace în Austria și chiar i-a încurajat.
  Cat priveste meritele CSS 6 București în aceste rezultate, nu știu cât de mari sunt, doar ca sportivul Collins Filimon a plecat de acolo acum 6-8 ani.

  Multumesc pentru atenție și sper ca nu am fost prea critic.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© copyright badmintonarmada.ro. Toate drepturile rezervate!