Intr-unul din cei mai grei ani din istoria badmintonului european, vecinii nostri sarbi au reusit inca odata sa faca nota discordanta in cel mai bun sens posibil fata de mainstream – ul international: si-au pus vointa si apoi mintea la contributie si au reusit sa duca la capat turneele lor fanion, Serbian Youth International si Serbian U17 International – incadrat in circuitul european BEC-U17. Sarbii au aratat inca odata, daca mai era nevoie, ca atunci cand isi stabilesc o linie, un obiectiv, isi pun toata tenacitatea inspre rezultatul final si reusesc. Nu este intamplator ca presedintele federatiei sarbe – Radomir Jovovic este cel mai proaspat membru al board-ului Badminton Europe, forul european avand astfel unul din cei mai energici si constructivi oameni de badminton in zona sa de decizie.
Daca in 2019, Novi Sad era gazda pentru peste 400 de sportivi din 26 de tari, anul acesta cele doua turnee s-au tinut cu 75 de sportivi din 6 tari, si a reprezentat piatra de incercare pentru cel nici mai mult nici mai putin de 20 de badmintonisti juniori din Romania. Pentru sportivii romani, a trebuit sa treaca un an de seceta in badmintonul local, sa mearga pana la Novi Sad, platindu-si pe langa cheltuielile de transport, cazare, masa, taxe de concurs, si costurile implicite cu testarile Covid-19, pentru ca de foarte multe ori sa se regaseasca unii impotriva altora pe teren sarbesc. Inutil sa ne mai intrebam retoric daca Federatia Romana de Badminton nu putea sa organizeze si in Romania campionate nationale macar. Parintii din acest sport, alaturi de antrenorii juniorilor stiu foarte clar ca motivatia unui sportiv junior se construieste in primul rand din trairile experimentate la turneu, spre deosebire de jucatorii amatori care au o motivatie construita dupa stresul unei zile sau saptamani de serviciu. Concursurile pentru juniori si seniori de performanta trebuie sa revina si in Romania, ele nu sunt interzise!
Antrenamentul din vara, pregatirea si efortul de a ajunge la Novi Sad au dat roade pentru multi dintre sportivii si antrenorii romani, palmaresul final aratand pentru prima data, in special, un numar record de clasari pe podiumul U17. Va fi interesant de urmarit cat de mult vor cantari punctele facute la acest turneu in economia Campionatului European U17 – competitie care se va tine, chiar si in conditia organizarii sub forma de bula, la Podcetrek, Slovenia (03-12 septembrie 2021). Iata si meritosii sportivi medaliati romani, carora li se cuvin felicitari si laude pentru ceea ce au reusit sa demonstreze, alaturi de antrenorii lor, la finalul acestui an fara precedent:
Serbian International BEC U17
Dublu feminin: Raluca Naghi (CSS 6 Bucuresti)/Andra Stoica (CSS 6 Bucuresti) si Iasmina Bugarschi (CSM Timisoara)/Silvia Maier (CSM Timisoara) – medalii de bronz, locul III.
Dublu masculin: Luca Pandele/ Dinu Pandele (CSC Berceni – Prahova) – medalie de bronz, locul III
Dublu mixt: Luca Pandele/Denisa Muscalu (CSC Berceni – Prahova) – medalie de bronz, locul III
Simplu feminin: Andra Stoica (CSS 6 Bucuresti) – medalie de bronz, locul III
Simplu masculin: Turcu Calin Tudor (ACS Armada Sud Bucuresti) – medalie de bronz, locul III
Serbian Youth International
Simplu masculin U11: Maxim Iacob (ACS Tampa Kids Brasov) – locul I
Matei Pandele (CSC Berceni – Prahova) – locul II.
Simplu feminin U11: Elena Andreea Costache (CSO Voluntari) – locul II
Simplu masculin U13: Calin Grajdieru (ACS Tampa Kids Brasov) – locul I
David Sinculet (CSS Bacau) – locul II
Dragos Nita (ACS Andriany Piatra Neamt) – locul III
Dublu masculin U13: Calin Grajdieru (ACS Tampa Kids Brasov)/David Sinculet (ACS Interfast Bacau) – Locul I
Dragos Nita (ACS Andriany Piatra Neamt)/Maxim Iacob (ACS Tampa Kids Brasov) – Locul II
Dublu feminin U13: Elena Andreea Costache (CSO Voluntari) / Elena Veljkovic (SRB) – locul III
Simplu masculin U15: Luca Pandele (CSC Berceni – Prahova) – locul I
Dragos Nita (ACS Andriany Piatra Neamt) – locul III
Vlad Dehelean (C.S. UVT Timisoara) – locul III
Simplu feminin U15 : Laura Constantin (CSU Galati) – locul I (finala nedisputata, loc alocat la “masa verde”)
Andra Stoica (CSS 6 Bucuresti) – locul II (finala nedisputata, loc alocat la “masa verde”)
Denisa Muscalu (CSC Berceni – Prahova) – locul III
Asadar, nu mai putin de 15 medalii la turneul youth si sase la turneul U17, pentru Romania, in urma celor din urma sportivii romani urcand vertiginos in ranking-ul oficial european! S-a antrenat, s-a investit, s-a jucat dar s-a si castigat! Se prefigureaza un task dificil in raportarile interne pe care FRB va trebui sa le faca catre MTS. A fost greu pentru copii, sa vedem daca si raportarile pentru 2020 vor fi grele. De trecut in excel.
Inca un lucru de remarcat, strict din perspectiva jurnalistica: bucuria revederii dintre copii, dupa aproape un an de pauza! Un lucru atat de simplu, reconfortant si pozitiv, care ne da speranta ca poate va fi si la noi mai bine, in viitor!
Inchidem prin a repeta felicitarile pentru cei inimosi care au reusit sa ajunga si sa castige la Novi Sad in 2020, copii, parinti, antrenori! Prin ceea ce au facut, au reusit atat sa tina aprinsa flacara badmintonului juvenil de performanta, cat si sa tina sus imaginea Romaniei fata de vecinii nostri sarbi si nu numai! De asemenea, poate acest articol va ajunge si la Andrija Antic – secretarul general al Federatiei Sarbe – un exemplu de inalt profesionalism, dar mai cu seama la doamna ofiter vamal din Punctul de Trecere Frontiera Jimbolia – un exemplu parca prea rar de integritate profesionala si etica din randurile functionarilor statului roman, ofiter a carei purtare ne-a demonstrat inca odata veridicitatea uneia din Legile lui Murphy: aceea ca nivelul de competenta profesionala se coreleaza invers proportional cu scara ierarhica a unei organizatii.
Dragi srpski prijatelji! Da se vidimo zdravi 2021. godine! Hvala vam!
Cristian Turcu, 06.12.2020
Fotocredit: arhiva personala.