Badmintonul un joc străvechi, practicat chiar și în Grecia antică și Egipt, a cunoscut o ascensiune și o evoluție interesantă de-alungul anilor, de la momentul în care a fost preluat din India de către britanici, în anii 1860. De atunci și până în zilele noastre, mingile de joc dar mai ales rachetele au cunoscut permanente schimbări și îmbunătățiri, pentru a aduce un plus de comfort, viteză în joc, și performanțe crescute.
Primele rachete de badminton
Badmintonul modern a evoluat din jocul practicat în India sub denumirea de „Poona” care la rândul său a evoluat din jocul denumit which “battledore and shuttlecock.”, un joc non-competitiv al cărui scop era de a ține mingea în aer, cât mai mult timp posibil, cu ajutorul unei rachete/palete denumită „battledore”.
Cadrul/rama rachetelor de badminton
Primele rachete de badminton aveau cadrul confecționat din lemn. Jucătorii au căutat permanent să aibă rachete mai ușoare pentru a-și îmbunătăți viteza de joc, și în timp s-a trecut la confecționarea rachetelor din aluminiu, iar apoi, cele mai moderne, durabile și ușoare rachete fiind confecționate din fibre compozite de carbon, așa cum sunt în zilele noastre.
Sursa foto: Adochiței Adrian-Daniel; https://www.adivisa.com/badminton-amatori-istoria-unei-mari-pasiuni-lonea-petrila/
Forma capului rachetelor de badminton
Tradiționala formă ovală a părții superioare, a capului rachetelor de badminton a dat naștere în timp la alte forme cum ar fi cele izometrice sau formele tip diamant sau „tear-shape” formă de lacrimă. Formele izometrice au apărut în ideea de mări suprafața/zona de lovire a mingii, din capul rachetei, parte cunoscută în engleză sub denumirea de „sweet-spot” zonă în care cordajul oferă cea mai mare putere de lovire a mingii.
Cordajul rachetelor de badminton
Primele cordaje ale rachetelor de badminton erau confecționate din intestine de animale. Pentru a mări capacitatea de tensionare a cordajului și a vitezei de joc, s-a trecut la utilizarea cordajelor sintetice, din nylon, mai ieftine și cu calități asemănătoare celor naturale.
Gripul rachetelor de badminton
Și la acest capitol al gripurilor rachetelor, în timp s-a trecut tot mai mult la utilizarea materialelor sintetice. Poliuretan sau alte tipuri de materiale sintetice sunt folosite pentru a a oferi o priză cât mai bună a rachetelor în timpul jocului și pentru a se adapta grosimea gripului/mânerului în funcție de nevoile jucătorilor.
Sursa articolului: https://www.sportsrec.com/history-badminton-rackets-5031753.html