Evenimente 2019Ganduri si trairiCN U17&U9: „Do the right thing and do the thing right ! „

noiembrie 11, 20190

Si a fost si turneul final de campionat national U9&U17 – 2019. De data asta, „circul si alaiul” badmintonistic junior s-a mutat, prin diligentele exprese ale noului management F.R.B. intr-o locatie nu neaparat noua pentru cunoscatorii din Bucuresti, dar in tot cazul, cel putin inedita: complexul Arenele B.N.R. – o sala curata, dotata, nu prea inalta, dar nici prea joasa. O sala despre care se cunoaste ca are un proprietar ceva mai pricopsit – Banca Nationala a Romaniei!!!

Am putea sa facem o lunga poveste despre culisele alegerii pe ultima suta de metri a locului de desfasurare, am putea sa scriem iarasi despre felul cum au decurs procedurile de inscriere, selectie a capilor de sorti, efectuarea tragerilor la sorti si programarile de meciuri…

Am putea sa scriem multe despre felul cum mult trambitatele reguli si proceduri federale au fost interpretate si respectate ad literam et ad spiritum, despre cum dubla masura este obsesiv prezenta in abordarea oficiala asupra cluburilor, antrenorilor si sportivilor, despre cum se permite inscrierea peste noapte a unui sportiv U9 la campionat national printr-un club nou aparut peste noapte, asta in timp ce la Cupa Romaniei U13 SUPERMERCATO – 2019,  unui sportiv legitimat U13 (care a facut o deplasare degeaba de la Botosani la Bucuresti, antrenorul sau dand inscrierea oficiala cu o zi dupa deadline-ul care pe vremuri chiar era deadline!) i s-a refuzat prezenta in concurs si a fost literalmente scos fizic din teren pe motive cu mult mai  puerile. Stim, ne intereseaza sa promovam badmintonul, insa … is this the truly right way???

” Do the right thing and do the thing right !  „

Insa nu o vom face intrucat unul dintre obiectivele principale ale organizarii unui eveniment badmintonistic de anvergura nationala este acela de a promova sportul nostru si in afara propriei noastre bule. Nu stim cu exactitate daca organizatorul (FRB) si-a propus in mod expres acest lucru, insa certitudinea noastra a fost ca i-a iesit: badmintonul romanesc, prin protagonistii sai mici – U9 si mari – U17 si-a gasit niste admiratori noi, in publicul salii BNR, unii chiar cu capital unic de celebritate cum ar fi fostul international fotbalist de prestigiu – Tudorel Stoica.

Alaturi de dl. vicepresedinte al F.R. Badminton – dl. Mircea Agapi.

Glumeam la un moment dat cu unul dintre parintii cvasiprezenti la turneele nationale pe seama unor oameni normali din public: „Oare cine or fi astia care se uita asa atent la jocuri??? Poarta niste haine de firme care nu se gasesc pe la noi!” . Atat de plictisiti am ajuns sa fim intre noi, aceeasi parinti spectatori intrucat atunci cand vedem un alt spectator il consideram un „intrus”, un „dubios”!!! Acesta este rezultatul anilor de pseudo-elitism emanat din suprareglementarea si descurajarea oamenilor care au vrut sa aduca resurse si sa ofere ceva energie acestui sport, fie prin know-how corporatist, fie chiar prin resurse materiale si de imagine. Suntem parca un club de sectanti, speriati de faptul ca cineva nou intrat ne poate cunoaste obiceiurile!!!

Cautand tot faptele bune, am ramas surprinsi de implicarea de facto in buna derulare a turneului, a unor pana mai ieri, critici mai mult sau mai putin acizi. Unii au trecut chiar la „munca de jos”, anuntand meciuri fara microfon sau chiar taind chitante si incasand taxe de participare de la cluburi. Asadar, iata ca se poate si nu putem decat sa ne bucuram ca in sfarsit, prin noile mesaje si demersuri federale, au aparut si alti oameni care sa care pianul si nu numai pianisti, ca pana mai ieri.  Cu siguranta ar fi de un extraordinar de bun augur daca aceste eforturi se vor statua si mai departe, in planul organizarii si logisticii urmatoarelor evenimente oficiale. Deci, se poate!!!

Tot la fapte bune, punem si prezenta pe mese a fructelor, ceea ce a dat un aer de normalitate cumva si a reusit sa mai rupa din tensiunea palpabila uneori „cu mana” din sala. Intrebarea care se pune (tot retoric): cati dintre sportivii care au mancat fructe la acest campionat o vor mai face si in viitor? Fotografia de mai jos da posibile indicii:

Cat despre rezultatele din cele 5 terenuri – covoare (alta premiera pozitiva pe anul acesta, anul trecut am avut asa ceva doar la Timisoara), am asistat la doua reconfirmari solide: Mihnea Craciun si Andra Stoica. Cei doi sunt realmente cei mai buni jucatori din acest segment valoric si de varsta.  Ma intrebam in primavara la CN Echipe U17 daca si cine va gasi antidotul romanesc pentru jocul Andrei Stoica…

Nu s-a gasit! Andra are pentru moment o vivacitate si o viteza de executie si deplasare pur si simplu prea tari pentru toate oponentele sale. Cat despre Mihnea Craciun, el reprezinta de asemenea, un talent nativ pur si simplu cu o clasa peste toti oponentii sai locali. Are viteza, are tehnica si atunci cand reuseste sa se concentreze poate face partide si chiar turnee memorabile (vezi cazul Novi Sad 2019 – cand a reusit sa castige proba de simplu baieti!).

Chiar daca patina timpului trece mereu implacabil, in loc de pozele cu ei pe podiumul national U17 din 2019, punem mai jos alte doua fotografii, ceva mai vechi dar mai expresive, din care intelegem ce inseamna badmintonul in viata celor doi. Felicitari Andra & Mihnea, precum si parintilor si tuturor antrenorilor vostri de-a lungul timpului!

In a doua zona valorica, s-a remarcat semi-surpriza din semifinala probei de dublu baieti, in care mai micii dar mai tehnicii Andrei Coman / Dinu Pandele au reusit sa rastoarne dupa un meci spectaculos pe favoritii 2 ai probei Teodor Cioroboiu / Dragos Gherasim. 

Asadar, mai este un pic pana la finalul sezonului 2019. Pe plan intern, se anunta dispute frumoase la Timisoara, la Campionatul National U15 & Seniori, dar si participari romanesti la Nation to Nation Pecs U15, Medvode Youth & U17 FZ FORZA Slovenia si, nu in cele din urma, supriza emisiunii – Campionatele Balcanice U15, gazduite tot de Arenele B.N.R. .

Iau ceva popcorn, pardon fructe, 🙂 si ma asez confortabil in fotoliu pentru a urmari cum se termina sezonul 2019!

Cristian Turcu, 11.11.2019

Photocredit: Arhiva personala, iar pentru primele doua fotografii pagina publica de Facebook a FRB.

 

 

 

 

Adaugă un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© copyright badmintonarmada.ro. Toate drepturile rezervate!