Un turneu prea bun, prea ca la țară!

June 16, 20192

CAMPIONATUL NAȚIONAL PE ECHIPE & CUPA ROMÂNIEI U13 SUPERMERCATO

De foarte puțin timp s-a încheiat la Frumușani, jud. Călarași ultimul cuplaj de turnee Cupa României și Campionatul Național pe Echipe Supermercato, U13. Timp de 4 zile, între 30 mai – 02 iunie, în sală de sport a Școlii Gimnaziale Frumușani, s-au confruntat atât în format de echipa cât și individual – 70 de copii U13, de la 12 cluburi naționale afiliate Federației Române de Badminton.

CN pe echipe și Cupa României U13

De foarte mult timp (cei care sunt astăzi activi cu state vechi în badminton confirma acest lucru), sub egida Federației Române de Badminton (FRB) nu a mai existat o competitie cu un standard organizatoric similar. Echipa organizatorică Armada, susținută de un sponsor principal deosebit de inimos si de implicat in a returna catre societate din beneficiile primite – numim aici compania romaneasca MARVI LOGISTICS din Râmnicu Vâlcea, s-a străduit sa ofere comunitatii o confirmare a increderii oferite de Biroul Federal al FRB atunci când, la concurenta cu grupări mult mai galonate și cu resurse financiare mai mari, a decis sa confere dreptul de organizare al acestui tip de turneu oficial. De asemenea, comunitatea Armada a avut de respectat și un cuvânt dat publicului iubitor de badminton juvenil din România, atunci când a debutat în vara anului 2018 cu turneul PRACTICOM.

CN-pe-echipe-și-Cupa-României-U13

Așteptări și emoții mari pentru organizatori, audiența pe măsura: un tablou de 64 de jucători la o probă, nu a mai fost atins vreodată ca participare în ultimii 10 ani, în România! Este un semn bun, există oameni care vin cu copiii la badminton, iar acest numar mare de debutanți reprezintă un efect al programelor de instruire antrenori lansate din 2014. Puținii noi antrenori care s-au încumetat să pornească la drum cu copii au reușit iată să livreze un plus de energie și de substanța fenomenului. Așteptăm continuarea, bineînțeles – mult mai articulata a acestui tip de program de pregătire al FRB!

CN pe echipe și Cupa României U13

Așadar, sub aceste auspicii, dacă ne uităm un pic “la rece” peste rezultatele oficiale ale competiției pe echipe, constatăm că din punct de vedere valoric am avut un CSC Berceni (Prahova) imbatabil, o echipă formată în jurul a doi jucători de mare perspectivă, Luca Pandele și Denisa Muscalu (născuți 2007). Chiar și fără contribuția valorosului Vlad Dehelean (UVT Timisoara), “bercenarii de Prahova” nu au, în acest moment rival în linia de vârstă 2007. Rezultatele internaționale confirmă și ele acest lucru, iar tehnicianul Adrian Basarabeanu are cu ce se mândri!

Vicecampioana națională pe echipe U13 în 2019 a fost Sportul Studențesc București. Viitorii “studenți” – întăriți cu împrumutul newcomer-ului Călin Grăjdieru au tremurat serios în semifinala contra CSM Timișoara, câștigând meciul de mixt – decisiv, la doar 2 puncte. Echipa “studenților” este promițătoare în viitor, pentru ca ambii băieți sunt încă la U11 de jure, însă rămâne de văzut ce soluție de înlocuire va găsi antrenorul Carmeniu Milu pentru a suplini mutarea Laurei Constantin în categoria U15.

CSM Timișoara s-a clasat pe locul 3 national, având în echipa și ajutorul împrumutatei Irina Gherasim (CSU Galați). Bănățenii au reușit un parcurs stabil, atacând meciurile cu sânge rece și dovedind un spirit de luptător deosebit. CSM Timișoara rămâne un club cu rezultate naționale meritoase, el formează în continuare copii a căror tehnică se vede foarte ușor cât este de lucrată.

CN pe echipe și Cupa României U13

Podiumul național a fost completat de echipa gazdă – ACS ARMADA SUD. Pentru generația de copii porniți în 2016, în auspicii vitrege de pregătire, acest loc trei național reprezintă o confirmare dar și o promisiune pentru viitor. ARMADA a fost singurul club de pe podium doar cu sportivi proprii, singurul club privat care iată, după succesul național al altui club privat din 2016 (Aztek București, dar atunci cu împrumuturi de valoare) reușeste să obțină un loc pe podiumul național de echipe.

CN pe echipe și Cupa României U13 7.

Competiția individuală – Cupa României U13 a fost căștigată, în linii mari tot de cei din Berceni. Ziua finalelor a oferit doua surprize: prima victorie a Denisei Muscalu in fata vechii ei rivale Laura Constantin, dar si intoarcerea rezultatului de catre dublul fete Laura Constantin/Irina Gherasim in fata dublului Denisa Muscalu/Cristina Sârbu.

CN pe echipe și Cupa României U13 8.

În linia de copii născuți 2008 câteva dintre înfruntări au fost “năpraznice”. Nota mea personală (subiectivă) se îndreaptă spre meciul din sferturile probei de dublu mixt U13, între cuplul Grăjdieru/Popescu vs Pene/Turcu. Disputa a fost adjudecată de cei din urma, după puncte lungi, răsturnari de scor, dar si 5 puncte de meci.

Trăgând linie după acest eveniment, rămân memorabile trăirile copiilor, fericirea celor care iși desfăceau curioși premiile, atmosfera generală relaxată încurajata de serviciile excelente oferite de furnizorul de catering si de sponsorul principal al competiției. De asemenea, mai rămâne o întrebare referitoare la principiul de programare al meciurilor – orientat spre modelele occidentale de turneu: a fost mai bun sau nu, ca oamenii să ajungă acasă la 18:00 (unii din ei sa plece spre casa de sambata seara – salvand bani), sa nu mai aiba pauza de 2-5 ore, sa se joace finalele asa cum merita finaliștii? Sacrificarea terenului de încălzire din ziua finalelor (pentru a incuraja publicul si ceilalti jucători sa petreaca timp in jurul finaliștilor) – lucru reproșat de președintele comisiei de compețitii a FRB s-a dovedit până la urmă ca a incurajat exprimarea în joc a sportivei gălățene, urmând chiar să câștige finala!!!

CN pe echipe și Cupa României U13 10.

De asemenea, rămâne un semn de întrebare dacă acest format de concurs va fi încurajat sau descurajat de potențialii noi “oficiali” ai FRB, prezenți iată în atmosfera câmpenească de la … Frumușani. Micii și berea au fost la baza unor discuții informale despre a căror consistență, întreaga comunitate iși face speranțe pentru viitor.

Cristian Turcu, 15.06.2019

Dacă v-a plăcut acest articol sau aveți comentarii, aveți la dispozitie butoanele Like, Share și Comment!

CN pe echipe și Cupa României U13 podium.

2 comments

 • Stefan Baubeg

  June 24, 2019 at 12:35 am

  Articol interesant, o cronica de concurs ce surprinde cateva momente si aspecte cheie ale competitiei de la Frumusani.
  Totusi, pentru corectitudinea istorica, trebuie sa mentionam ca ACS Aztek, clubul privat la care se face referire in articol, a obtinut si alte locuri pe podium la campionatele nationale pe echipe, in afara de castigarea titlului national U13 din 2016, apeland exclusiv la sportivi din pepiniera proprie. Ca sa ne limitam la un singur exemplu, dintre cele mai vechi, amintim locul III la Campionatul national pe echipe U15 din 20 martie 2015. La acea editie au participat CSS nr. 6, CSS nr. 4, ACS Aztek si CSS Onesti, clasate in aceasta ordine, iar formula de echipa a ACS Aztek a fost Alexandru Munteanu, Matei Puiu, Melania Camburu, Andreea-Catalina Mihai, Anamaria Serban si Daria Ciuca. Asadar, un lot fara niciun sportiv imprumutat sau transferat, cu totii fiind descoperiti si formati la ACS Aztek!
  Va multumim!

  Reply

  • Turcu Cristian

   October 7, 2019 at 4:59 pm

   Buna ziua! Este adevarata mentiunea dumneavoastra si rugam publicul sa accepte autorului aceasta scapare intrucat documentarea noastra a fost incompleta.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© copyright badmintonarmada.ro. Toate drepturile rezervate!