Recent încheiatul grupaj de turnee Cupa României U17 și Campionatul National U17 a lasat comunității de iubitori de badminton impresia unui lanț de rezultate supriză, ceva mai mult decât la alte competiții de gen. În clasica imagine de competiție rarefiată care se instaurează odată cu debutul categoriei de U17 s-au întâmplat totuși mult mai multe rezultate supriză decât în alți ani.
Competiția pe echipe a fost câștigată ușor de clubul Sportul Studențesc, datorita unei valori mai ridicate si omogenitati mai bune. Cuplul Crăciun/Comăneanu precum și Mihnea Crăciun au oferit evoluții stabile si siguranta ridicarii trofeului pe echipe U17 la final. Mihnea Craciun a demonstrat inca odata suprematia sa tehnica si fizica in categoria de U17, dovedindu-se realmente cel mai bun baiat din competitie.
Ne-am obișnuit ca de fiecare data sa avem parte de un jucator care contesta ierarhia superioara insa de aceasta data publicul de specialitate s-a delectate vazand in actiune mai multi “contestari” decat favoriti. Fara doar si poate varful de lance al celor care darama ierarhiile superioare a fost cea mai buna fata din competitie – Andra Stoica (CSS6). Despre Andra se poate vorbi mult, in special despre gabaritul sau fizic mult subdimensionat fata de toate oponentele sale atat de la U15 cat si, iata, din categoria de U17. Insa, invers proportional cu fizicul sau, Andra a dovedit atat de consistent o serie de calitati mentale precum si o maiestrie tehnica unica in clasa ei, cum se spune despre masini J. Calitatea jocului Andrei Stoica, ajunsa iata acum chiar candidata de drept la selectia pentru Europenele U17 din Polonia se constituie intr-o paralela peste ani cu cea a evolutiilor lui Filimon Collins din perioada sa de juniorat.
Dincolo de valoarea de netagaduit a jocului Andrei, ramane o enigma cum “reusesc” oponentele sale sa lupte cu Andra chiar cu armele ei: mingi liftate, facile, presarate cu clear-uri previzibile si dueluri la fileu pierdute mai tot timpul. Depasirea Andrei Stoica de catre oponentele de la U15&U17 si in scurt timp si de la U19 va ramane si o provocare antrenorala!
Rezultate surprinzatoare atat prin prisma palmaresului direct cat si prin prisma intensitatii si calitatii clamate a pregatirii oponentilor au oferit si:
Bogdan Stoica (CSS 6), ajuns finalist U17 simplu baieti in trei seturi cu Mihnea Craciun (CSS 6), dupa ce l-a depasit net in premiera oficiala pe fostul sau coleg de club Petre Comaneanu (CSS 6). Semifinala dintre cei doi a fost palpitanta insa Bogdan s-a impus in primul rand tactic, reusind sa puncteze mereu cand a jucat ofensiv.
Andrei Coman (CSS6), ajuns medaliat cu bronz in aceeasi proba, dupa ce l-a depasit net, din nou in premiera oficiala pe Teodor Cioroboiu (Sportul Studentesc), un adversar favorit la podium insa cu o tactica de joc exclusiv defensiva si bazata mai mult pe specularea greselilor adversarului.
Luca Pandele (CSC Berceni), un wonder kid inca la U13, care a furnizat supriza in competitia pe echipe asupra lui Dragoș Gherasim (CSU Galati), ajutat de o tehnica impecabila precum si o claritate deosebita in joc. Din pacate pentru Luca, in competitia individuala, drumul s-a oprit in optimi la Calin Tudor Turcu, cel care nu a uitat infrangerea de anul trecut de la turneul Practicom. Si de aceasta data duelul dintre cei doi a fost excelent pentru privitori!
Andreea Vlăsceanu (CSC Berceni – Prahova) a furnizat o altă supriză depășind-o în premieră pe mult mai titrata Ana Maria Serban de la Sportul Studentesc Bucuresti. De altfel, si in proba de dublu mixt, Ana Maria Serban impreuna cu Cristian Moise de la Sportul Studentesc au pierdut in fata cuplului format ad-hoc Bianca Popescu (CSS 6 Bucuresti) / Calin Turcu (ACS ARMADA SUD Bucuresti) confirmand astfel o cadere de forma in care se afla. Noi – publicul, ne dorim si speram sa o vedem “back in business”, la evolutiile incantatoare din epoca U13, in cea de-a doua parte a sezonului 2019.
Irina Gherasim (CSU Galati) – mezina U11 de la Galati a fost cat pe ce sa rastoarne un car mare de la Timisoara, printr-un joc clasic, bazat pe darzenie defensiva dusa la maximum. Alexandra Chiosa (CSM Timisoara) a tremurat serios in fata galatencei, pierzand un set.
In probele de dublu raman notabile evolutiile dublurilor timisorene Bogdan Mihai / Draghiciu David care au provocat greutati favoritilor 2 ai probei de dublu baieti. Apoi cele doua “power girls” Claudia Ilie (Armada) / Bianca Popescu (CSS6) au reusit sa ajunga in semifinala probei, eliminand net in sferturi dublul ploiestean Vlasceanu/Vacariu.
Așadar, relatarea noastră se oprește la cele două fotografii ale podiumurilor probelor de simplu. Rămâne de văzut dacă aceste podiumuri (onorate in mod particular de maestrul muzicolog Horia Moculescu) se vor dovedi surse de inspirație pentru delegația U17 la Campionatele Europene U17 din toamnă, din Polonia.
Dacă v-a plăcut acest articol, de ce să nu îl share-uiți? :))
Cristian Turcu
10.05.2019
One comment
Ionica Iordan
May 10, 2019 at 11:15 pm
Interesant comentariu…!